Temelji moderne Rijeke, 1780-1830

Temelji moderne Rijeke, 1780-1830 - Dubrović, Ervin | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Dubrović, Ervin
DIMENZIJA
10,16 MB
NAZIV DATOTEKE
Temelji moderne Rijeke, 1780-1830.pdf
ISBN
4156657811459

OPIS

Gospodarski i društveni život Knjiga prije svega iznosi primjer preobrazbe malog feudalnog grada u moderan grad građanskog doba, koji u svega pedeset godina izrasta iz srednjovjekovnog municipija u važno trgovište i vodeću luku Ugarske i Hrvatske. Do druge polovice osamnaestoga stoljeća Rijeka je bila provincijski gradić koji se ni po čemu bitnom nije razlikovao od ostalih primorskih gradića. Rušenjem gradskih zidina i zatrpavanjem rovova (1780.) počinje se bitno mijenjati način života. Ujedno počinju rasti ambicije države (Ugarske) s gradom i lukom, koji su u hrvatskim i sredozemnim razmjerima (pored Trsta, Odese i drugih važnih luka) jedan od najboljih primjera nagloga gospodarskog i društvenog razvoja u bitnoj mjeri povezanog s pogodnim prometnim položajem i razvojem tehnologije. Razvojni put modernizacije počinje planovima za izgradnju velike nove luke pred gradom i planovima za izgradnju prometnica (modernizacija Karoline, izgradnja Lujzijane i prvi planovi za izgradnju željeznice). Taj se tijek rane modernizacije završava 1830.-ih pojavom parnih strojeva (tvornica papira Smith & Meynier 1833.) i parobroda (1837.). Knjiga s monografskim ambicijama plod je istraživanja brojnih hrvatskih povjesničara koji su na osnovu izvorne arhivske i muzejske građe iz Rijeke, Zagreba, Budimpešte, Beča i Trsta iznijeli razvoj gospodarskih i društvenih tokova, te nastajanje neke od bitnih gospodarskih i društvenih institucija građanskog doba. U to su se doba počele razvijati prve prave tvornice i poduzeća, osnivaju se tiskare, javne knjižnice, razvija se moderni kazališni život, te se postavljaju zasade općeg obrazovanja i osnivaju prve stručne – trgovačke i pomorske škole. Knjiga je opsežno ilustrirana, a veći je dio objavljenih ilustracija, uglavnom iz hrvatskih i europskih muzeja i arhiva, dosad bio gotovo posve nepoznat.

V. del Carmine venne fabbricata a spese pubbliche l' anno 1837 (mentre prima non si trovava che una semplice cappella, eretta verso il 1600 e diroccata nel 1837 per propria devozione dalla nobile famiglia de Terzi , che vi ... Dubrović, Ervin (glavni ured.), Temelji moderne Rijeke, 1780-1830.

godine carica Marija Terezija je odobrila prvi urbanistički plan nove Rijeke i tada je Stari grad respektiran kao urbana cjelina koja se mora ostaviti u svojim okvirima. Tipična riječka kuća iz tog vremena bila je bez dubokih ... U knjigama Adamićevo doba 1780.

POVEZANE KNJIGE