Nepravilnosti

Nepravilnosti - Herceg, Ivan | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Herceg, Ivan
DIMENZIJA
11,9 MB
NAZIV DATOTEKE
Nepravilnosti.pdf
ISBN
2827779649033

OPIS

Peta pjesnička zbirka mladog autora. Opis (poetske) tenzije između dvoje, žene i muškarca, u stihovima Ivana Hercega (1970.) načelo je najvišega reda. Najvišega utoliko što svoje aktante oslobađa mjesta, što ih posljedično primiče prostoru iz kojega se dragovoljno može iščeznuti, biti ništa kao što tijela to mogu. I u svojoj petoj pjesničkoj knjizi Nepravilnosti Herceg dijalogizira o ljubavi, žudnji, iščeznuću iz svijeta, nadama, daljini, bjegovima, praznini, izgubljenosti, dezorijentiranosti krhkog instituta dvoje. Dijalog se, međutim, u ovim pjesmama promiče u monolog – u posljednji, granični i počesto sudbinski govor s granice smisla i značenja, govora i pisma (lirskog) subjekta ili onoga što je ostalo od njega uslijed realnog, totalnog i posve nedvosmislenog debakla. Uslijed bijega u nevrijeme, u ništa, situiranja u realnom nemogućem, jednako daleko od mrtvih i živih. Pritom uopće ne bi bilo netočno da je ova knjiga ponijela naslov i Dahom smo se rezali iznutra, što je jedan od autorovih stihova, koji možda ponajviše upozorava na samu drastičnost postojanja uopće, dramu dok se diše, a nekmoli djeluje i suobraća. Dramu nepravilnosti u ljudima i izvan njih – u lošem svijetu na koji dolaze iz ožiljka, iz rana u nikamo, dakle. Gradovi Varšava, Prag, Sarajevo, Zagreb, Krakov ili Ljubljana, kojima je povjereno mjesto poetske radnje, emocionalna su geografija daljine koja je uvijek drugo i neizrecivo ime. Žuđeno mjesto do kojeg se dođe, ali ne i bude. U kojem uostalom utjehe nema za narezanu pomrčinu Hercegovih ljubavnika. To su, srećom, i točke bijega na kojima se autorov jezik čuva i obnavlja u velikoj svojoj trpnji i brizi da kazuje o ionako neizrecivom.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Donje Svetice 38, Zagreb Telefon: +385 1 4594 552 Faks: +385 1 4594 439 E-pošta: [email protected] Milan Bandić redovito dijeli nagrade svojim najboljim zaposlenicima. Imamo rješenje prema kojem je nagradu od čak tri plaće dao pročelnici gradskog kontrolnog ureda.

Imamo rješenje prema kojem je nagradu od čak tri plaće dao pročelnici gradskog kontrolnog ureda. To se dogodilo u istoj godini u kojoj je državna revizija utvrdila niz nepravilnosti, između ostalog i da poslove koje trebaju obavljati zaposlenici gradske uprave obavljaju vanjski suradnici što stanovnici Zagreba ... NEPRAVILNOSTI U PROVEDBI ESI FONDOVA.

POVEZANE KNJIGE