Štorice od štrig i štriguni

Štorice od štrig i štriguni - Orlić, Drago | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Orlić, Drago
DIMENZIJA
12,17 MB
NAZIV DATOTEKE
Štorice od štrig i štriguni.pdf
ISBN
3314396206923

OPIS

Za istarsku su usmenu pučku baštinu štrige i štriguni, krsnici, more, urečljivci, macvalići, vrazi, zmajevi i ostala bića iz ove knjige baš poput izvanzemaljaca u popularnoj kuturi dvadesetog i dvadeset prvog stoljeća: nitko ne priznaje da u njih vjeruje, ali mnogi će reći da nečega tu ipak ima. Poznati istarski pjesnik, pisac, novinar, satiričar, umjetnik, nakladnik i gastronom, Drago Orlić prije tridesetak je godina prikupio širom Istre priče o nadnaravnim bićima i praznovjericama, i to baš u pravo vrijeme, kada su već mnoge počele tonuti u zaboravu. Uz toliko bogatu baštinu drevnih usmenih predaja, pa i uz još poneku suvremenu neobjašnjivu pojavu, Istra se i danas pričinjava kao zemlja tajanstvenih bića koja ljude radoznala duha više mame nego plaše. Zato se i moglo dogoditi da Orlićeva knjiga u minula dva-tri desetljeća postane kultna, i da s vremenom plane, nestane, da se danas nigdje ne može naći, iako se mnogi za nju zanimaju i mnogi je žele imati. Ovim drugim, dopunjenim i proširenim izdanjem nadamo se da će takve želje biti zadovoljene, da će se Štorice od štrig i štriguni tražiti i čitati i kao literatura i kao dokument, i da će nove generacije čitatelja možda pronaći odgovore na neka pitanja koja sva ova desetljeća uporno ostaju nerasvijetljena. Primjerice: zašto se istarske štrige okupljaju u jedanaest sati navečer, a ne u ponoć kao u svom normalnom svijetu?

Vještice, čarobnjaci, štrige i štriguni Vještice, čarobnjaci, štrige i štriguni, krsnici i ini likovi iz povijesti hrvatskih krajeva, pa tako i Istre, mnogim književnicima, povjesničarima, ali i nama običnim smrtnicima, stoljećima golicaju maštu, a u usporedbi s instantnim američkim folklorom za »Halloween«, priče iz puka mnogo su zanimljivije. Štorice od štrig i štriguni (Zagreb/Sarajevo, 2008) stasavale su u umu jednog čoveka, a „pisali" su ih mnogi. U pitanju su legende, verovanja i predanja iz zapadne i jugoistočne Istre koja je marljivo prikupio, zapisao i priredio Drago Orlić, a koje se mogu čitati i kao priručnik (kako postupati ukoliko u sred tamne noći naiđete na utvaru, duha ili vešticu, vampira), a ne samo ... Drago Orlić, Štorice od štrig i štriguni, Naklada ZORO, Zagreb-Sarajevo, 2008.

Sjeverozapadni vjetar: o vilenjacima i elementarnim bićima sjeverozapadnog dijela Medvednice pa do Samoborskog gorja. 2013.

POVEZANE KNJIGE