Godina svinje

Godina svinje - Lujanović, Nebojša | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Lujanović, Nebojša
DIMENZIJA
8,95 MB
NAZIV DATOTEKE
Godina svinje.pdf
ISBN
6197351597717

OPIS

Roman Godina svinje Nebojše Lujanovića govori o jednoj godini, tri prijatelja i bezbroj nedaća. Dvojica od njih, Ptica i Luis, pripovjedač, još vjeruju da je moguće putovati prema gore, ali kako to pokušavaju učiniti na normalan i društveno navodno poželjan način – stječući diplome, baveći se sportom, tražeći zaposlenje na temelju sposobnosti i kvalifikacija – za njih sva vrata ostaju čvrsto zatvorena. Treći pak lik, Benc, loser po rođenju, nema nikakvih ambicija osim dočepati se alkohola i njegovom žestinom razblažiti spoznaju da živi u svijetu u kojem nema nikakve šanse. No, on i ne pomišlja što su mu sve u stanju život i društvo – a to nije apstraktna forma nego nešto što čine ljudi, naša braća! – složiti. Godina svinje je putovanje tamo kamo u ovom romanu svi putovi vode, u isto, na putovanje bez pomaka. Osobne kalvarije trojice mladića isprepliću se s poslovnim neuspjesima, Hrvatska samu sebe prikazuje kao društvo znanja, a pokazuje se kao društvo pukih sánja – da ne kažemo još i nešto grublje – nepromjenjivog, cementiranog stanja, bez mogućnosti uspona u hijerarhiji. Nebojša Lujanović napisao je roman koji se razvija kroz prikaze batrganja, padova, u sudarima naivnih želja i licemjerne zbilje koji završavaju apsurdnim scenama. Sve to skupa, s politikom kao pokroviteljem, usmjerava likove prema nasilju i kriminalu kao jedinim opcijama, sa zatvorima i ludnicama kao usputnim postajama tog dnomovinskog puta. Lujanovićev neorealistički procéde bilježi sirovu i bolno jednostavnu stvarnost i jezički, kao neuljepšanu masu, kao svijet izrastao mimo estetike ili svijet u kojemu su estetika i umjetnost potrebni tek kao alibi za socijalni darvinizam.

Privatni život će se „primiriti", a poslovni svijet poprimit će više sjaja. Drugim riječima, bit ćeš zadovoljna, a razočaranja iz prošlosti ostavit ćeš iza sebe. Prijelaz će se dogoditi u utorak kada će godinu psa zamijeniti godina svinje.

Uvijek će rado pomoći drugima, ali oni sami uglavnom ne vole tražiti tuđu pomoć. se divlje svinje love kao osnovna ili sporedna divljač u okviru lovno gospodarske osnove. Prema podacima Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije, Ministarstva poljoprivrede (MP), procijenjeni broj matičnog fonda divljih svinja je 31 104.

POVEZANE KNJIGE