Postanak ptica

Postanak ptica - Brnardić, Ana | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Brnardić, Ana
DIMENZIJA
9,40 MB
NAZIV DATOTEKE
Postanak ptica.pdf
ISBN
8289341030454

OPIS

Ekonomičnost i komornost izraza te gustu mrežu značenja u opreznoj potrazi za riječima – zasigurno supstancijalne elemente svog dosadašnjeg pjesničkoga identiteta – Ana Brnardić u svojoj novoj knjizi Postanak ptica umnogome dovodi u pitanje. Brnardićeva se, naime, svojom trećom knjigom odlučuje aterirati u stvarnost i pjesme u ovoj zbirci po mnogo čemu odlikuje fotografijnost, suptilna stilizacija trenutka. No autorica faktografiji zbilje pridružuje vlastiti mudrosni govor, u manjoj mjeri osviješten iz bazena konfesionalne, a nedvojbeno odgojen u fajlu autoričine privatne duhovnosti. Time ona zapravo kandidira svoj prilog rješenju krize „stvarnosnog pjevanja“. I dok je u prethodnim zbirkama istraživala smisaone veze između riječi, sintagmi i rečenica da bi im našla zajedničku, emocionalnu nit u sebi, ponovno ih okupljajući u jednoj točki, u jednom klimaktičnom iskazu, u Postanku ptica čitamo autoričino izvješće o (duhovnom) stanju svijeta i vremena. Recimo to odmah i bez krzmanja: riječ je o posve iznimnoj knjizi mladog/mlađeg hrvatskog pjesništva, koja donosi obvezujuće novine kako u autoričinoj poetskoj imovini, tako i na obzoru naraštajnog pisma. Obvezujuće utoliko što poslije ovakve knjige pjesama – istina, uz još poneku – na naraštajno pjesništvo nećemo moći gledati istim očima. (Ervin Jahić) Ana Brnardić rođena je 1980. u Zagrebu. Diplomirala je komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje pohađa doktroski studij književnosti. Za knjigu pjesama Pisaljka nekog mudraca (1998.) dobila je Goranovu nagradu za mlade pjesnike i nagradu ‘Slavić’ Društva hrvatskih književnika, a za drugu Valcer zmija, (Sisak 2005), nagradu Matice Hrvatske ‘Kvirin’za mlade pjesnike. Objavljivala pjesme u Quorumu, Vijencu, Republici, Riječima, Europskom glasniku, Quorumu, Poeziji, Sarajevskim sveskama te na Trećem programu Hrvatskog radija.

Goranovu proljeću. Tea Benčić Rimay u svom prikazu Anine poezije ističe upravo njezino odstupanje od jastva, jer čini se kao da te pjesme piše neki 'mitski i mudri poeta' te naglašava brižljivo strukturiranje ... Na području Parka prirode Lonjsko polje evidentirano je 58 vrsta sisavaca, 16 vrsta vodozemaca, 10 vrsta gmazova, 38 vrsta vretenaca, 33 vrsta riba te čak 250 vrsta ptica od kojih 138 i gnijezdi.

Projekt Besplatne elektroničke knjige [BEK] financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Rijeka i Grad Zagreb. pon uto sri čet 28 29 Postanak 6,19: Od svih živih bića uzet ćeš u kovčeg po dvoje, da ih sa sobom uzdržiš na životu; po jedno muško i jedno žensko neka bude! Postanak 6,20: Od svake vrste ptica, stoke i od živina, što gmižu po zemlji, neka uđe s tobom po dvoje, da ostanu na životu. Postanak 6,21 Postanak 1,17: Bog ih postavi na svod, da rasvjetljuju zemlju, Postanak 1,18: Da vladaju danom i noću, te rastavljaju svjetlost od tame.

POVEZANE KNJIGE