Alkar / Duga

Alkar / Duga - Šimunović, Dinko | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Šimunović, Dinko
DIMENZIJA
9,79 MB
NAZIV DATOTEKE
Alkar / Duga.pdf
ISBN
8546715749049

OPIS

Knjiga Dinka Šimunovića sadrži dvije ključne pripovijetke koje su lektirom predviđene za učenike osmih razreda osnovne škole. Nositelji radnje u obje pripovijetke su mladi ljudi, razdirani iznutra snažnim strastima i dubokim osjećajima. Ono što im je u duši, uzrok je njihovu stradanju. I u tome je pouka za mlade naraštaje. Pripovijetka Alkar podsjeća nas na poznatu „Sinjsku alku“, ali Šimunović je u njoj dao više od toga. Sačuvao je nezaboravnu sliku ljudi i prostora Dalmatinske zagore svojega vremena. Ispričao ju je „u dušu“. S druge strane Duga je pripovijetka koja bi mogla stajati uz bok mnogim suvremenim prozama. Temelji se na vjerovanju da onaj tko protrči ispod duge promijeni spol. Svaka od ovih priča pršti od mladenačke uzavrelosti, ljepote i životnosti, da bi bila prizemljena grubom stvarnošću. I opet, moderna se mladost u toj slici može lako vidjeti. KRITIKA O DJELU: Svaki bolji pisac u svijesti čitateljevoj ostaje prema književnomu obliku u kojemu se tekstualno najuvjerljivije očitovao i unutar njega još i prema jednomu ili dvama naslovima, a tek oni možda ponajbolji, s pokojim naslovom, rjeđe i žanrom više. Dinko, pak, Šimunović zacijelo je hrvatskomu čitatelju najpoznatiji kao autor Alkara i Duge. (JOSIP KEKEZ)

Tamo je srela Savu i Klaru. Sava je pričala kako ju je zbog njezinog veza snašla nesreća.

godine, a nakon umirovljenja seli u Zagreb gdje i umire1933. Opis - DUGA - ALKAR - MULJIKA. Medu književnim oblicima čija tradicija započinje sredinom 19.

POVEZANE KNJIGE