Alkar / Duga

Alkar / Duga - Šimunović, Dinko | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Šimunović, Dinko
DIMENZIJA
10,17 MB
NAZIV DATOTEKE
Alkar / Duga.pdf
ISBN
9158115961517

OPIS

Knjiga Dinka Šimunovića sadrži dvije ključne pripovijetke koje su lektirom predviđene za učenike osmih razreda osnovne škole. Nositelji radnje u obje pripovijetke su mladi ljudi, razdirani iznutra snažnim strastima i dubokim osjećajima. Ono što im je u duši, uzrok je njihovu stradanju. I u tome je pouka za mlade naraštaje. Pripovijetka Alkar podsjeća nas na poznatu „Sinjsku alku“, ali Šimunović je u njoj dao više od toga. Sačuvao je nezaboravnu sliku ljudi i prostora Dalmatinske zagore svojega vremena. Ispričao ju je „u dušu“. S druge strane Duga je pripovijetka koja bi mogla stajati uz bok mnogim suvremenim prozama. Temelji se na vjerovanju da onaj tko protrči ispod duge promijeni spol. Svaka od ovih priča pršti od mladenačke uzavrelosti, ljepote i životnosti, da bi bila prizemljena grubom stvarnošću. I opet, moderna se mladost u toj slici može lako vidjeti. KRITIKA O DJELU: Svaki bolji pisac u svijesti čitateljevoj ostaje prema književnomu obliku u kojemu se tekstualno najuvjerljivije očitovao i unutar njega još i prema jednomu ili dvama naslovima, a tek oni možda ponajbolji, s pokojim naslovom, rjeđe i žanrom više. Dinko, pak, Šimunović zacijelo je hrvatskomu čitatelju najpoznatiji kao autor Alkara i Duge. (JOSIP KEKEZ)

«Mladi Lani» i Mladost» su autobiografije, a napisao je i dva romana Duga lektira, kratak sadržaj, analiza djela i analiza likova. Pripovjetka o djevojčici Srni koja je načula da će, ako prođe ispod duge, postati dječak. Kao učitelj službovao je niz godina po selima Dalmatinske Zagore, 1909.

Isprva oponašajući strane uzore, postupno se baveći temama iz hrvatske svakodnevice, novela se sedamdesetih godina 19 ... "Duga" je pripovijetka čija se glavna radnja vrti oko jednog lika, djevojčice Srne. No, unutar priče o Srni, odvija se i priča o kljastoj Savi.

POVEZANE KNJIGE