Hitlerova socijalna država

Hitlerova socijalna država - Aly, Gotz | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Aly, Gotz
DIMENZIJA
11,73 MB
NAZIV DATOTEKE
Hitlerova socijalna država.pdf
ISBN
2519494672186

OPIS

Hitlerova socijalna država Götza Alyja nije samo još jedan u nepreglednoj količini znanstvenih i publicističkih radova posvećenih nacionalsocijalizmu, Drugom svjetskom ratu i Holokaustu. Ono što je izdvaja iz tog mnoštva jest to da se ne bavi općepoznatim političkim i socijalnim procesima, nacističkom represijom i vojnim operacijama, već jednim koliko zanemarenim toliko važnim aspektom nacističke i, uopće, svake vladavine. Fiskalna, socijalna i financijska politika jedna je od najvažnijih poluga vlasti, značajna koliko i primjerice policija i propaganda. Hitlerova socijalna država analizira fiskalnu i proračunsku politiku nacionalsocijalističkog režima. Ona dokumentirano raščlanjuje njegove fiskalne prihode koji su počivali na klasičnim porezima, ali i na besprimjernoj pljački europskih Židova i čitave okupirane Europe. Podjednaka pozornost posvećena je i proračunskim rashodima, odnosno redistribuciji opljačkanog bogatstva kojim je režim kupovao socijalni mir i životni standard rasno i etnički podobnih podanika Trećeg Reicha. Nacizam nije počivao samo na laži i ubojstvu nego i na pljački. Iracionalni antisemitizam imao je i svoje “racionalno”, ekonomsko naličje. Taj zločinački pothvat financiran je jednako zločinačkim metodama koje je, dakako, uobličio u privid fiskalnog legaliteta. Iako se bavi jednim poraženim totalitarnim režimom, Hitlerova socijalna država začudno je aktualna u kontekstu ekonomske krize s kojom su suočene moderne demokracije, odnosno u kontekstu vječne potrage za ravnotežom između državnog intervencionizma i slobodnog tržišta. Iskustvo nacističke ekonomske politike ukazuje na krajnje ekonomske – i, dakako, moralne – konzekvencije neograničene državne financijske moći, fiskalne represije i socijalnog mira koji ne počiva na novostvorenoj vrijednosti nego na nasilnoj redistribuciji bogatstva. Ovakvo ponovno ispisivanje povijesti nepovratno će promijeniti naše shvaćanje Trećeg Reicha, otkrivajući ga kao općeprihvaćenu diktaturu čija se popularnost zasnivala na krađi i profitu stvorenom na zločinima protiv čovječnosti nezamislivih razmjera. Omer Bartov, autor knjige Germany’s War and the Holocaust: Disputed Histories Fascinantna i značajna knjiga o nacističkoj gospodarskoj politici koja je režimu olakšavala provedbu konačnog rješenja. Christopher R. Browning, autor knjige Ordinary Men: Reserve Police Battalion 101 and the Final Solution in Poland Zasnovana na iscrpnim istraživanjima i tečno napisana, ova knjiga donosi nov, zanimljiv i uvjerljiv pristup razumijevanju jednog od najintrigantnijih pitanja moderne povijesti: zašto je toliko Nijemaca, nacista i “običnih ljudi” podržalo progone Židova? Čuli smo puno toga o ideologiji, sociologiji i psihologiji: vrijeme je da se osvrnemo na profit. Tom Segev, autor knjige The Seventh Million: The Israelis and the Holocaust Götz Aly vrlo je originalan mislilac koji je došao do niza važnih zaključaka u proučavanju Holokausta. Raul Hilberg, autor knjige The Destruction of the European Jews

Na pet stotina stranica autor pedantno podastire brojne dokaze o "… Njemačkom Reichu (koji je), konzervativno računajući, iz stranih izvora izvukao 170 milijardi Reichsmaraka za tekuće ratne prihode. II GOTZ ALY HITLEROVA SOCIJALNA DRŽAVA GOTZ ALIY HITLEROVA SOCIJALNA DRŽAVA, nova knjiga tvrdi uvez Delfi knjižare | Sve dobre knjige na jednom mestu Prikaz knjige: Götz Aly: Hitlerova socijalna država. Pljačka, rasni rat i nacionalni socijalizam Poštovane kolegice, poštovani kolege, šaljem vam poveznicu na tekst koji sam spominjao na predavanju: https://hrcak.srce.hr/142359.

rova socijalna država Götza Alyja nije samo još jedan u ... Tihomir Cipek: Götz Aly, Hitlerova socijalna država. Pljačka, rasni rat i nacionalni socijalizam bao je biti zbrinut, i to bez obzira na svoje socijalno podrijetlo.

POVEZANE KNJIGE