Imam ti nešto reći

Imam ti nešto reći - Kureishi, Hanif | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Kureishi, Hanif
DIMENZIJA
10,43 MB
NAZIV DATOTEKE
Imam ti nešto reći.pdf
ISBN
6187970771764

OPIS

Glavni lik i pripovjedač najnovijeg romana Hanifa Kureishija Imam ti nešto reći jest frojdovski psihoanalitičar Jamal Khan kojeg promatramo od vremena njegove mladosti do danas. Ukratko, Jamal se u mladosti, sedamdesetih godina, igrao ljevičarske politike, pa je s dvojicom svojih prijatelja vršio pritisak na jednog tvorničara koji je istodobno i otac njegove najveće ljubavi, prelijepe Ajite. Čovjek potom umire. Ajita i njegovi prijatelji nestaju iz Jamalova života, ali trideset godina poslije on neočekivano sreće Ajitu i s njom mu se ponovno javlja sva zatomljena krivnja zbog ubojstva… Po ocjeni mnogih kritičara Hanif Kureishi se romanom Imam ti nešto reći vratio onom istom naponu što ga je imao u svom prvom romanu Buddha iz predgrađa. Mnoštvo likova, a naročito sporednih koji su uvijek davali specifičnu živost u njegovim romanima – Indijci, Pakistanci i Englezi ponovno predstavljaju njegov glavni personal. Njegovo je pismo izrazito utemeljeno na čvrstoj zapadnjačkoj edukaciji, a tematski nije usmjereno na sudare već na suživot u kolopletu civilizacijskih spojeva. To će najpreciznije ilustrirati jedna Kureishijeva/Jamalova rečenica: Pakiće su uvijek smatrali društveno neprilagođenima, loše odjevenima, luđački religioznima i potlačenima, a onda se pokazalo koliko same manjine – ili bilo koji drugi autsajderi – s pravim marketingom mogu postati šminkerske i pomodarske kad se uspinju društvenom hijerarhijom. Probleme kontrakulture i intelektualnog ljevičarenja sedamdesetih, tačerizam osamdesetih, uspon islamskog fundamentalizma, nesmiljenost liberalizma i sjaj i bijedu Blairova projekta cool Britania Kureishi redovito ilustrira briljantnim i neočekivanim kombinacijama. Hanif Kureishi je rođen u Kentu 1954. godine u oca Indijca i majke Engleskinje. Gotovo sve Kureishijeve knjige prevedene su u Hrvatskoj, uključujući Buddhu iz predgrađa, Intimu te Ponoć cijeli dan.

Isus je, kako to opisuje Luka dobro znao da su ga pozvali s razlogom Shvatio je njihovu igru. knjiga, knjige, knjižara, online prodaja knjiga, knjižare u zagrebu, vrt, gljive, online bookshop Po slikama sam vidjela da voliš ruže, pa evo jedna mirisna košarica cvijeća za tvoj rođendan!!! Avgrens på format. (Bok, DVD, Lydbok, etc.) ... mogu ti (vam) reći (pojačavanje značenja onoga što se tvrdi u smislu da je tako bez ostatka, da je tako u doslovnom smislu riječi, da je tako i nikako drugačije, da je tako u najvećoj mjeri) [A: Ja bih rekao da ti danas imaš mnogo poslova B: Pa i imam, mogu ti reći (Mogu ti reći da imam)]; ne može se reći 1. Po ocjeni mnogih kritičara Hanif Kureishi se romanom "Imam ti nešto reći" vratio onom istom naponu što ga je imao u svom prvom romanu "Buddha iz predgrađa".

Vrebali su da ga „uhvate u riječi". Isus je, kako to opisuje Luka dobro znao da su ga pozvali s razlogom Shvatio je njihovu igru. knjiga, knjige, knjižara, online prodaja knjiga, knjižare u zagrebu, vrt, gljive, online bookshop Po slikama sam vidjela da voliš ruže, pa evo jedna mirisna košarica cvijeća za tvoj rođendan!!! Avgrens på format.

POVEZANE KNJIGE