Moja zima

Moja zima - Špiček, Tomislav | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Špiček, Tomislav
DIMENZIJA
11,26 MB
NAZIV DATOTEKE
Moja zima.pdf
ISBN
4013544879327

OPIS

Tomislav Špiček unatrag desetak godina nametnuo se kao jedna od ikonografskih figura hrvatske moderne gastronomije. Ne toliko zbog svog, nedvojbeno, ikonografskog lika, s kojim se najšira javnost familijarizirala kroz niz Špičekovih televizijskih serija o hrani, koliko zbog svog golemog doprinosa u artikuliranju trenda što ga unatrag pet ili šest godina zovemo novom hrvatskom kuhinjom, koji je u cijelosti promijenio hrvatsku restoransku industriju. Tomislav Špiček jedan je od onih protagonista nove hrvatske kuhinje koji su uspostavili optimalnu ravnotežu između klasičnih i suvremenih postupaka u pripremi hrane i koji su, što je najvažnije, lokalne, često neugledne sastojke uspjeli podići na razinu svjetski relevantnih delikatesa. Tomica Špiček, prigorski velemajstor za svinjetinu, gljive, divljač, ali i delikatne šanpjere i škrpine, možda je najuspješniji ili barem najpoznatiji eksponent teze Renea Bakalovića: “Jedi lokalno, misli globalno.” (Pod tim motom Bakalović objavljuje dnevnu kolumnu u Jutarnjem listu.) Špičekove sirove blagve, ajvari od vrganja, juhe od kopriva, pečenice i bunceki naizgled su tipična lokalna, prigorska, kajkavska hrana, ali se provučeni kroz chefovu imaginaciju i tehničku perfektnost pretvaraju u jakog hrvatskog konkurenta na međunarodnoj restoranskoj sceni. Špičekova Zima zbirka je recepata koja zamamno demonstrira zašto je taj rabelaisovski Prigorac stekao zasluženu nacionalnu popularnost.

Za "Moju borbu", prvu knjigu dobio je prestižnu norvešku Nagradu Brage, a serijal je već preveden na 23 jezika te izaziva polemike gdje god se pojavi. Do Was też przyszła zima? ️ Macie jakieś zimowe zdjęcia swoich psiaków? Udanej niedzieli Zima. U belom krznenom kaputu i haljini od bele čipke gospođa zima je pokucala na moja vrata.

Polly Jane se transformiše kako poželi, uvijek pod kožom, na usni, pod jezikom. Najradije bih samo nabrojao njene pjesme i njihove verzije, pa nestao nijem u mraku.

POVEZANE KNJIGE