Preobražaj

Preobražaj - Kafka, Franz | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Kafka, Franz
DIMENZIJA
11,82 MB
NAZIV DATOTEKE
Preobražaj.pdf
ISBN
7945328325608

OPIS

Što se to sa mnom dogodilo? pomislio je Kafkin junak kad ga je autor rasanio u prvoj rečenici svojeg najpoznatijeg kraćeg djela, možda i najglasovitijoj u povijesti književnosti: Jednoga jutra, kada se Gregor Samsa probudio iz nemirnih snova, otkrio je da se u svojem krevetu pretvorio u golema kukca. Tako počinje Preobražaj, jedno iz niske Kafkinih remek-djela, koje je već od samog objavljivanja 1915. doživjelo brojna tumačenja i dešifriranja. Ova malograđanska anti-idila, bremenita sumornim metaforama te nekom nadnaravnom, gotovo neuhvatljivom čulnošću, zapravo pripovijeda ne baš svakidašnju, ali ipak životnu priču; jer malotko se nije barem jednom probudio iz nemirnih snova s osjećajem da je nevoljen, neshvaćen i sam (baš kao Samsa), i da bi se najradije zatvorio u oklop poput kakva kukca i ne bi izlazio iz sobe. Osjećaji odbačenosti, nerazumijevanja, neizvjesnosti ili nemoći da nešto promijeni, koji nakon zagonetnog preobražaja preplavljuju glavnog junaka, većini ljudi su i danas, premda mrski, nažalost prilično bliski. Uostalom, kao i onodobna opaska jednog kritičara: Kod Kafke najviše užasava to što nikoga ništa ne užasava. Spomenimo i odličan novi prijevod Nede Paravić, lucidan pogovor Borisa Perića te uobičajeno izvrsne ilustracije Igora Hofbauera, koji je na korice pustio upravo ono što je autor izričito zabranio ilustratoru prvog izdanja: kukca!

stoljeća. Njegova djela opisuju surovu i sivu stvarnost u kojoj su likovi uglavnom potlačeni u neprekidnoj borbi sa surovim birokratskim sustavom. To se najviše primijeti u djelima poput: "Amerika", "Proces", "Zamak" te "Preobražaj" kao najpoznatije djelo koje je napisao.

I sve to izgleda super uz dobar storyline, barem do kraja koji totalno kvari ukupni dojam. M&G iznenađujuće dobri s obzirom da u ovome periodu počinju ... Čudesni preobražaj Vjerovali ili ne: Ovo doista nije Taylor Swift već vrhunski našminkana Korejka.

POVEZANE KNJIGE