Svet traganja

Svet traganja - Boorstin, J.D. | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Boorstin, J.D.
DIMENZIJA
4,74 MB
NAZIV DATOTEKE
Svet traganja.pdf
ISBN
7323413385534

OPIS

Istorija čovekovih neprestanih težnji da razume svoj svet Tokom čitave istorije, od Sokratovog vremena pa do našeg modernog doba, ljudski rod traga za odgovorima na suštinska životna pitanja ko smo mi i zašto smo ovde. U svojim prethodnim bestselerima Svet otkrića i Svet stvaranja Danijel Dž. Borstin nam je najpre na veličanstven način ispričao kako je čovečanstvo otkrivalo stvaran svet oko sebe, da bi potom napisao pohvalu ljudskim dostignućima ostvarenim u umetnostima. U ovoj knjizi bavi se velikim istorijskim ličnostima koje su pokušale da otkriju smisao i svrhu našeg postojanja. Borstin smatra da je zapadna kultura iskusila tri velike epopeje traganja. Najpre je to bio herojski put proroka i filozofa – ljudi poput Mojsija, Jova ili Sokrata, Platona i Aristotela, kao i pripadnika zajednica nastalih u okviru rane crkve, univerziteta i protestantske reformacije – koji su spasenje ili istinu pokušali da pronađu oslanjajući se na Boga na nebu ili na razum u sebi. Potom je usledilo doba traganja u okrilju zajednice, u čemu su učestvovali Tukidid, Tomas Mor, Makijaveli, Volter… koji su se bavili našom civilizacijom i težili ostvarenju liberalnog duha. Naposletku, nastupilo je doba društvenih nauka, kada se činilo da čovekom upravljaju sile istorije. Pred nama su privlačne priče o izuzetnim ljudima, kao što su Marks, Špengler, Tojnbi, Karlajl, Emerson, Malro, Bergson i Ajnštajn. Moć tih velikih mislilaca ogleda se u tome što oni i dalje imaju šta da nam kažu, ne toliko zbog odgovora koje mogu da nam ponude koliko zbog načina na koji su postavljali pitanja koja nas neprestano opsedaju ili nam golicaju maštu. U ovom delu, koje je impresivan vrhunac njegove monumentalne trilogije, Danijel Dž. Borstin nam još jednom pokazuje svoju sposobnost da iznese izazovne ideje, dopunjene pronicljivim prikazima portreta velikih pisaca i mislilaca. U tome mu nema ravnog. NAPOMENA: srpski jezik, latinica

Tokovi istorije 590 din . Prijavom na sledeći link možete ... Ruski naučnik tvrdi da život van Zemlje postoji, ali da je dosadašnja potraga za njim bila neuspešna zbog pogrešnih metoda traganja prouzrokovanih neslogom među istraživačima iz različitih sfera. Pripovest o čovekovoj potrazi za spoznajom sveta i sebe samog.

do 1987, kao upravnik Nacionalnog muzeja američke istorije, Smitsonijan, a dvadeset pet godina predavao je istoriju na Univerzitetu u Čikagu. Svet-svetil.si. Pokličite nas, tukaj smo za vas.

POVEZANE KNJIGE