Ugrožene i zaštićene ptice Hvatske

Ugrožene i zaštićene ptice Hvatske - Dolenec, Petra | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Dolenec, Petra
DIMENZIJA
8,74 MB
NAZIV DATOTEKE
Ugrožene i zaštićene ptice Hvatske.pdf
ISBN
7901452324803

OPIS

Priručnik Ugrožene i zaštićene ptice Hrvatske namijenjen je učenicima, nastavnicima te svim ljubiteljima prirode kako bi upoznali ptičje vrste kojima je potrebna pomoć. Svako aktivno uključivanje u njihovu zaštitu važan je doprinos očuvanju ne samo ptica nego i općenito bioraznolikosti. Priručnik prema odabiru autora daje osnovna obilježja 50 vrsta ptica različitih kategorija ugroženosti: po 10 kritično ugroženih, ugroženih i rizičnih vrsta te po 5 niskorizičnih, najmanje ugroženih, nedovoljno poznatih i regionalno izumrlih vrsta. Jasno pisan tekst i izvrsne fotografije pripomoći će prepoznavanju ptica uz želju autora da provedete što više lijepih trenutaka u prirodi u našim prekrasnim krajevima.

Svako aktivno uključivanje u njihovu zaštitu važan je doprinos očuvanju ne samoptica nego i općenito bioraznolikosti. Prema IUCN-u (Svjetskoj uniji za zaštitu prirode), od 9.998 poznatih vrsta ptica, 137 je potpuno izumrlo ili nestalo u prirodi (postoje samo jedinke u zatočeništvu), 192 vrste su kritično ugrožene, 362 vrste su ugrožene i 669 vrsta spada u kategoriju rizične. U Hrvatskoj je zabilježeno 375 vrsta ptica, od kojih se 231 vrsta u našoj zemlji redovito gnijezdi.

Strogo zaštićenim vrstama proglašavaju se one zavičajne divlje vrste koje su ugrožene, vrste koje su usko rasprostranjeni endemi ili one divlje vrste koje na taj način moraju biti zaštićene prema propisima Europske unije. Zdravko Dolenec : Ugrožene i zaštićene ptice Hrvatske U priručniku je, prema odabiru autora, dan pregled 50 vrsta ugroženih i zaštićenih ptica te onih koje bi to mogle postati. Navedene vrste podijeljene su u kategorije sigurnosnoga statusa na kritično ugrožene, ugrožene, rizične, niskorizične, najmanje zabrinjavajuće, nedovoljno ... Ptice Hrvatske Veoma raznolika i bogata staništima, Hrvatska je u Europi u samom vrhu po raznolikosti faune ptica.

POVEZANE KNJIGE