Povijest suvremene Rusije

Povijest suvremene Rusije - Service,Robert | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Service,Robert
DIMENZIJA
8,23 MB
NAZIV DATOTEKE
Povijest suvremene Rusije.pdf
ISBN
6885899128718

OPIS

Rusija je najveća slavenska zemlja, površinom i najveća svjetska država. Povremeno je Rusija značajno utjecala na odnose u cijelom svijetu. U nekim razdobljima osjetili su je samo u bližem susjedstvu, ali uvijek je imala mogućnost pretvoriti se u supersilu. Hrvatska povijest u posljednjem desetljeću Austro-Ugarske Monarhije ne može se razumjeti ukoliko se ne razumije poraz Rusije u ratu s Japanom 1905. godine. Reakcije Frane Supila na Londonski ugovor 1915. i nastojanje Italije da dođe na istočnu obalu Jadrana, ne mogu se shvatiti bez razumijevanja uloge Ruskog Carstva u Velikom ratu. Povijest monarhističke Jugoslavije ne može biti jasna ne shvati li se da je ta zemlja među posljednjima priznala SSSR. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, jedinice Crvene armije ulaze i na prostor Jugoslavije, a Staljinove slike postaju svakodnevica. Tijekom Hladnog rata, kada je Sovjetski Savez jedna od dvije supersile, veliki dio naše povijesti nastao je u određenju, često negativnom, prema onom što se događalo u Trećem Rimu, Moskvi, koja je tada bila prijestolnica carstva boljševika. Spor Tita i Staljina 1948., pa Hruščovljeva Canossa 1955., među najvažnijim su događajima ukupne hladnoratovske povijesti. Strah od Rusije proizlazi iz nepoznavanja, a nepoznavanje ili podcjenjivanje Rusa može biti kobno. Knjiga Roberta Servicea prvi je pregled povijesti Ruskog Carstva, Sovjetskog Saveza i Ruske Federacije na hrvatskom jeziku. Ovo je važna, uravnotežena i zanimljiva studija koja objašnjava Putina, ali i svjetsku povijest 20. i 21. stoljeća. prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina

st., razdoblja parlamentarizma i vladavine ruskog predsjednika Putina. Robert Service, "Povijest suvremene Rusije", Sandorf, Zagreb, 2015. "Povijest suvremene Rusije" Roberta Servica u izdanju Sandorfa i prijevodu Marina Bublea, Ane Bunčić i Nade Uglješić maestralna je historiografska sinteza perioda "od carizma do 21. Povijest suvremene Rusije.

Do danas na kontaminiranom terenu nastavljaju živjeti samo tri... Sve u svemu, "Povijest suvremene Rusije" Roberta Servicea itekako je vrijedno i važno izdanje, čije čitanje pomaže i u razumijevanju aktualnih poteza Vladimira Putina u ukrajinskoj krizi. Jer povijest je, kaže stara latinska izreka, učiteljica života, no s obzirom na to koliko se ponavlja, očito je da ljudi nisu baš dobri učenici. Autor se bavi cjelokupnim povijesnim pregledom Ruskog Carstva, Sovjetskog Saveza i Ruske Federacije u 20.

POVEZANE KNJIGE