Avangarda Krležiana – Pismo ne o avangardi

Avangarda Krležiana – Pismo ne o avangardi - Brebanović, Predrag | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Brebanović, Predrag
DIMENZIJA
8,39 MB
NAZIV DATOTEKE
Avangarda Krležiana – Pismo ne o avangardi.pdf
ISBN
9596365651234

OPIS

Avangarda krležiana posvećena je odnosu Miroslava Krleže i avangarde, odnosno Krleže kao avangarde i avangarde kao (i) Krleže, kulturnom rasteru Krležinih predvodničkih pozicija u jugoslavenskoj (zajedničkoj) kulturi, njihovim kružnim putanjama ili ukratko Krleži kao jugoslovenskom avangardisti. Brebanović započinje svoje istraživanje odozdo, usporedivo s mikrohistorijskom metodom u suvremenoj historiografiji: pristupom koji na temelju jednog signala, znaka, teksta, stajališta, čina ili dokumenta pokušava rekonstruirati njegove uzroke i ishode, kulturnu ili socioekonomsku dinamiku. Iz jednog privatnog pisma (divotvelepisma) što ga je Krleža u kolovozu 1936. poslao na Plitvice prijatelju i suradniku Marku Ristiću, Brebanović tako izvodi složenu zgradu Krležine avangardnosti i njezine recepcije, otvara pitanja njezina akademskog prisvajanja i prešućivanja, upućuje na plodne ekstenzije njezina književnog učinka, kao i na specifičnu narav njezina autorskog rukopisa. Pri svemu tome avangarda je osnovni problemski okvir njegove studije na teorijskoj razini, ali i živo tkivo književnih procesa, a Krleža – s pravom – središnja figura jugoslavenskog književnog 20. stoljeća. “Rijetka kompetencija, najviši akademski i znanstveno-istraživački standardi, kao i zaključno nove spoznaje – neprijeporne su odlike Brebanovićeva pothvata. Ukratko, posrijedi je rukopis iznimne vrijednosti. ” – dr. Dean Duda, iz recenzijePredrag Brebanović je docent na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i autor dviju zapaženih knjiga: Podrumi marcipana: čitanje Bore Ćosića (2006) i Antitetički kanon Harolda Bluma (2011).

Brebanović započinje svoje i… Avangarda ili večito neslaganje sa zadatim stanjem stvari. Konotacija reči avangarda uvek ima ova značenja: inovativno, originalno, eksperimentalno, inventivno ... Miroslav Krleža.

Predrag Brebanović ... U neko drugo vrijeme 'Avangarda krležiana - pismo ne o avangardi' Predraga Brebanovića (Jesenski i Turk & Arkzin, Zagreb, studeni 2016.), umjesto šutnje i (vjerojatnih) zakulisnih izljeva zlobe, izazvala bi burnu raspravu na takozvanoj kulturnoj sceni, zažarili bi se književno-analitički obrazi, podigle polemičke krijeste, rasplesale taštine, isukali argumenti, dograbila teška ... AVANGARDA KRLEŽIANA - Pismo ne o avangardi. Cijena: 149,00 kn Cijena internet: 74,50 kn.

POVEZANE KNJIGE