Dioklecijan

Dioklecijan - Boko, Jasen | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Boko, Jasen
DIMENZIJA
5,39 MB
NAZIV DATOTEKE
Dioklecijan.pdf
ISBN
9101602183583

OPIS

Iako je Dioklecijan jedan od najvećih careva Rimskog Carstva, o njemu se malo toga sa sigurnošću zna, a naša su saznanja često proizvoljne legende ili pristrane interpretacije. U pokušaju da ipak rasvijetli život te fascinantne osobe Jasen Boko se u ovoj detaljnoj biografiji čvrsto oslonio na dostupne relevantne rezultate znanstvenih istraživanja te opisao Dioklecijanov uspon od običnog vojnika do rimskog cara, osnivanje i funkcioniranje tetrarhije, carevu abdikaciju i smrt u palači koju je izgradio. Opisi velikih uspjeha te interpretacija kontroverznih odluka poput ekonomske reforme i Edikta protiv kršćana izvanredno prikazuju ovu izrazito slojevitu ličnost. Otkrivajući sasvim nepoznatu priču o Dioklecijanu, ova se knjiga čita kao uzbudljiv povijesni triler i nastojanje da se tog cara zasluženo povijesno valorizira.Jasen Boko rodio se u Splitu 1961. Diplomirani je profesor književnosti i dramaturg. Od 1990. do 1994. radio je u Hrvatskom narodnom kazalištu Split kao dramaturg, od 1994. Do 2008. radi u splitskom dnevniku Slobodna Dalmacija kao novinar-komentator te kazališni i književni kritičar. Od 2008. do 2012. ima status samostalnog umjetnika, a otada ponovno radi u splitskom HNK-u, prvo kao ravnatelj Drame, a potom kao dramaturg i producent. Brojni dramski i lutkarski tekstovi za djecu igrani su mu u profesionalnim kazalištima Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a mnogi od njih su i nagrađivani. U dvadeset godina bavljenja publicističkim radom objavio je više od 1400 članaka o kulturnoj i kazališnoj problematici, intervjua, reportaža i putopisa, u dnevnim novinama, tjednicima i raznim domaćim i stranim stručnim časopisima i izdanjima. Član je Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Hrvatskog novinarskog društva. Objavio je sljedeće knjige: “Kazališni sat i druga drama” (1995.), “Nova hrvatska drama” (2002.), “Tin: Trideset godina putovanja” (2005.), “Peta strana svijeta” (2006.), “Zapisi iz kazališnog (su)mraka” (2007.), “Na Putu svile: Kako nam je lagao Marko Polo” (2009.), “Priče iz muzeja” (2010.), “Tragovima Odiseja” (2012.), “Za Aleksandrom Velikim u srce Azije” (2014.), “Dioklecijan” (2016.).

Za života je slavljen kao reformator koji je nakon 50 godina stalnih ratova donio stabilnost i prosperitet Rimskom Carstvu, a nakon smrti ostao je upamćen kao najžešći progonitelj kršćana. Poslije Dioklecijanove smrti zavladalo je takozvano 'prokletstvo sjećanja', ... Dioklecijanova palača je antička palača cara Dioklecijana u Splitu.

decembra 313.), rimski car. Dioklecijan, Gaj Aurelije Valerije (latinski Gaius Aurelius Valerius Diocletianus [ga:'i·us aure:'li·us wale'ri·us diokle:ti·a:'nus]), rimski car ( vjerojatno Salona, danas Solin, oko 245 - u svojoj palači kraj Salone, 313 ). Zapovijedao vojskom u Meziji, zatim carskom gardom, a nakon Numerijanove smrti proglašen carem (284). Dioklecijan (latinski: Gaius Aurelius Valerius Diocletianus Augustus; 22.

POVEZANE KNJIGE