Nora (Lutkina kuća)

Nora (Lutkina kuća) - Ibsen, Henrik | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Ibsen, Henrik
DIMENZIJA
3,34 MB
NAZIV DATOTEKE
Nora (Lutkina kuća).pdf
ISBN
8375326325386

OPIS

Ibsenova drama Lutkina kuća, koja se prema glavnoj osobi (a to je rezultat kazališne prakse) najčešće naziva Nora (1879.), bilo je prvo njegovo djelo kojim je postigao ne samo golem kazališni uspjeh već i snažno uzdrmao niz društvenih struktura što su se našle pogođene kritičkim mislima te drame. Ibsen je s Norom učinio više za ravnopravno ženino sudjelovanje u obiteljskim, pa i društvenim problemima nego mnogi glasni i nametljivi protesti što su u to doba šarenilom svoje agitacije uzbuđivali europsko javnomnijenje. – s norveškoga preveo Josip Tabak, pogovor Nikola Batušić, metodički obrađena lektira – metodička obrada Majda Bekić-Vejzović.

Bio je ravnatelj kazališta u Bergenu i za njega je pisao drame. Neko je vrijeme živio u Italiji i bavio se fotografijom.

No Ibsenova drama nudi mnogo više od feminističke teme. Henrik-Ibsen-Nora-ili-Lutkina-kuca.pdf Lazar Pavlović Henrik Ibzen Nora ili Lutkina kuća Prevod: Zeina Mehemdbašić LICA: HELMER, advokat NORA, njegova žena DOKTOR RANK GOSPOðA LINDE KROGSTAD, pravnik Troje male Helmerove djece ANA-MARIJA, dadilja kod Helmerovih Služavka kod Helmerovih Nosač Radnja se odvija u Helmerovom stanu. Drama Lutkina kuća koja se često naziva i samo Nora, prema njenom glavnom liku, privukla je svojom premijerom veliku pažnju. 1879.

POVEZANE KNJIGE