Heronejski lav

Heronejski lav - Kranjčević, Silvije Strahimir | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Kranjčević, Silvije Strahimir
DIMENZIJA
6,10 MB
NAZIV DATOTEKE
Heronejski lav.pdf
ISBN
6401506555175

OPIS

Heronejski lav sadržava pjesme objavljene u autorovim pjesničkim zbirkama, Bugarkinje , Izabrane pjesme , Trzaji , Pjesme , te pjesme iz pjesnikove književne ostavštine u izboru Daniela Miščina. Gledajući ga u njegovim najvažnijim, antologijskim pjesmama, on je pjesnik titanske snage i hrabrosti za suočenje sa svim posljedicama najdubljih egzistencijalnih, socijalnih i metafizičkih pitanja. Zasigurno nije pjesnik plitkih odgovora, a sigurno jest pjesnik dubokih pitanja. I kao da se u Heronejskom lavu kristalizira cijelo njegovo pjesništvo: tajanstvena svjetlost mjesečine i čežnja za idealom slobode uronjena u kontekst antičke povijesti. U tom sjaju heronejske noćne svečanosti pred nas dolazi Kranjčević čija se pjesnička i životna sudbina neprestano prelama kroz dvije odrednice: sudbinu neumornoga glasnika vjere u ideale u kojima, poput svoga Mojsija, Kranjčević vidi osvit, te kroz sudbinu tragičnoga genija kojemu nije dopušteno ući u zemlju smiraja.

Iz magle onda guste, što poljem popadala, U povorkama dugim tek primiču se sjeni, U strašnog lava glede sa oč'ma od kristala, Sve starodavni to su i besmrtni Heleni. I pričaju mu priče, da razvedre mu oči, Heronejski lav sadržava pjesme objavljene u autorovim pjesničkim zbirkama, Bugarkinje , Izabrane pjesme , Trzaji , Pjesme , te pjesme iz pjesnikove književne ostavštine u izboru Daniela Miščina. "Heronejski lav" knjiga je Silvije Strahimira Kranjčevića, a sastoji se od pjesama koje su objavljene prethodno u njegovim pjesničkim zbirkama: "Bugarkinje", "Izabrane pjesme", "Trzaji", "Pjesme", ali i pjesme iz autorove ostavštine po izboru Daniela Miščina. Heronejski lav pjesma.

EXPORT . EndNote RefMan (RIS) MARC +Wish lista +Rezervacija .

POVEZANE KNJIGE