Nepraktični savjeti za kuću i okućnicu

Nepraktični savjeti za kuću i okućnicu - Horvat, Lea | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Horvat, Lea
DIMENZIJA
11,54 MB
NAZIV DATOTEKE
Nepraktični savjeti za kuću i okućnicu.pdf
ISBN
7939546970102

OPIS

Svakodnevica ima brojna lica. Mijenjanje pelena, vožnja dizalom, čitanje, šivanje, kupovanje u supermarketu – stvari koje radimo svaki dan nevidljive su i nevažne, toliko bliske da ih i ne primjećujemo, a opet su tu, bilo da ih ponavljamo ili im pružamo otpor, određuju nam živote. O svakodnevnim praksama življenja nije lako pisati, no povjesničarka svakodnevice Lea Horvat na to se odvažila i u zbirci popularnoznanstvenih eseja Nepraktični savjeti za kuću i okućnicu: feministička čitanja ženske svakodnevice uspjela pokazati koliko su svakodnevne prakse povezane sa ženskim životima. Krećući od osobnog iskustva, autorica se osvrće na naizgled banalne pojave, prokazujući ideološke silnice koje stoje iza svake od njih. Opisuje slobodu koju joj pruža vožnja bicikla ili pohađanje čitateljskog kluba, potragu za arhitekticama i njihovim intervencijama u prostor, rađanje u feminističkoj rađaonici i svoj posjet Černobilu. Nepraktični savjeti Lee Horvat pravi su mali efemerni spektakl. U ovim dobro istraženim i znanstveno potkrijepljenim tekstovima o mnogostrukosti života autorica povezuje visoku i nisku kulturu, življeno iskustvo s filozofskim promišljanjima, pokazujući da se uzvišeno i banalno stalno isprepleću i da je oboje natopljeno podjednako dubokim značenjima. Kad se idući put budete vozili dizalom, spuštali stepenicama, kad obučete majicu cvjetnog uzorka ili odlučite pospremiti kuhinju, sjetit ćete se knjige Lee Horvat Nepraktični savjeti za kuću i okućnicu: feministička čitanja ženske svakodnevice .

80. O svakodnevnim praksama življenja nije lako pisati, ali istoričarka svakodnevice Lea Horvat na to se odvažila i u zbirci popularnonaučnih eseja "Nepraktični savjeti za kuću i okućnicu: feministička čitanja ženske svakodnevice" uspjela pokazati koliko su svakodnevne prakse povezane sa ženskim životima. Osim novog izdanja „Smrtnih grijeha feminizma" Slavenke Drakulić, iznimno zanimljive knjige objavile su autorice različitih profila, a meni je za oko zapela knjiga Lee Horvat zanimljivog naslova „Nepraktični savjeti za kuću i okućnicu : feministička čitanja ženske svakodnevice". Lea Horvat: Nepraktični savjeti za kuću i okućnicu (0s) Add your review; 120.00 kn uključ. PDV.

𝗣𝗢𝗡 9.3. u 18 🔻 Barbara ("Mama kuha ručak, tata čita novine") i Lea ("Nepraktični savjeti za kuću i okućnicu") 𝗨𝗧𝗢 10.3.

POVEZANE KNJIGE