Ekumenska trilogija

Ekumenska trilogija - Kolarić, Juraj | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Kolarić, Juraj
DIMENZIJA
4,5 MB
NAZIV DATOTEKE
Ekumenska trilogija.pdf
ISBN
3162781208878

OPIS

Ekumenizam je postala riječ koja se najčešće upotrebljava u vjerskom rječniku današnjice svih kršćanskih crkava, zajednica i pokreta. Mnoge, posebice velike tradicionalne kršćanske crkve poput Katoličke i Pravoslavne, smatrale su donedavna ekumenizam kršćanskom utopijom i nekakvom maglovitom religijom budućnosti. Iznenađujući obrat i neočekivana promjena poimanja ekumenizma dogodila se 1964. god. kada je Katolička crkva na Drugom vatikanskom saboru prihvatila ekumenski pokret kao pozitivno i poželjno nastojanje oko ponovnog ujedinjenja kršćana različitih vjeroispovijesti, s njegovim apstraktnim izrazom: ekumenizam. Po mišljenju mnogih kršćanskih mislilaca i analitičara povijesti kršćanstvo je nakon dva tisućljeća razdora, sukoba, raskola i međusobnog sumnjičenja konačno i nepovratno krenulo u potragu za svojim razorenim jedinstvom. Nikada u povijesti kršćanske crkve i kršćanske crkvene zajednice nisu tako bolno osjetile nedjelotvornost Kristove molitve Da svi budu jedno (Iv 17,23), kao u ove naše dane, smatrajući se i pojedinačno, u većoj ili manjoj mjeri, odgovornima zbog sablazni kršćanske razjedinjenosti. Dosadašnja georeligijska karta kršćanskog svijeta, na kojoj su dominantan položaj zauzimali katolički Rim i pravoslavni Carigrad, dobila je nov oblik pojavom ekumenske Ženeve, kao sjedišta Ekumenskog vijeća crkava, s dominantnim protestantskim obilježjem. Stječe se dojam kao da su se razjedinjeni kršćani uputili na put u Emaus kako bi za zajedničkim stolom otkrili svog suputnika Isusa Krista i priznali ga svojim Bogom i Spasiteljem te utemeljiteljem Crkve, zajednice Božjeg naroda. NAGRADA JOSIP JURAJ STROSSMAYER ZA NAJUSPJEŠNIJI IZDAVAČKI POTHVAT U 2006. S PODRUČJA DRUŠTVENIH ZNANOSTI Juraj Kolarić redovni je profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i naš najbolji teološki stručnjak za interkonfesionalne odnose i ekumenizam. Predaje i vodi postdiplomske studije u Njemačkoj, papinskom zavodu Georgianumu, Hrvatskim studijima, Filozofsko-teološkom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu. Predaje kolegije Opća crkvena povijest, sakralna umjetnost i latinski jezik. Od 1977. do 1991. obavlja dužnost tajnika Vijeća za ekumenizam. Redovni je član Europske akademije znanosti i umjetnosti (Salzburg) od 1991. Od 2000. godine predstojnik je Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije. Suradnik je u Hrvatskom leksikonu, Religijskom leksikonu i Suvremenoj katoličkoj enciklopediji, te Hrvatskoj enciklopediji. Njegov znanstveni opus obuhvaća više od 400 bibliografskih jedinica.

Meki uvez Knjiga s potpisom autora Osobno preuzimanje u Zagrebu ili slanje Tisak paketom (troškove snosi kupac) DZZD-RELIGIJA Knjigolov - online knjižara: Prometej, Juraj Kolarić, Ekumenska trilogija Hrvatskoj, glavna ekumenska događanja i najznačajnije ekumenske institucije u svijetu i kod nas te pospješiti sposobnost za suživot u pluralnom svjetonazorskom društvenom okružju. Student stječe kompetenciju za primjereno tretiranje postojeće množine Crkava, za međukršćanski dijalog i za rad na promicanju međucrkvenog jedinstva.

Poštarina nije uračunata u cijenu. Pogledajte i druge moje oglase (isplativije je za više knjiga glede poštarine)! © Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao ... Juraj Kolarić - Ekumenska trilogija : istočni kršćani, pravoslavni, protestanti Nakladnik: Prometej Zagreb 2013.

POVEZANE KNJIGE