Granice i sudbine MU

Granice i sudbine MU - Matvejević, Predrag | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Matvejević, Predrag
DIMENZIJA
12,70 MB
NAZIV DATOTEKE
Granice i sudbine MU.pdf
ISBN
8828077855584

OPIS

Ne slažem se s onim što govorite, ali ćuučiniti sve da to možete reći (Voltaire) Ova jeknjiga nastajala u nelagodi: autor je pisao u inozemstvu o svojoj zemlji, ukojoj se vodio rat. Dio tekstova koji su ovdje sakupljeni bio je objavljen udomaćim i stranim glasilima, u prijevodu ili originalu, često i jednom idrugom. Većina ih je izišla, usprkos svemu, u nekoliko tomova koje su objavilirazni izdavači, više strani nego domaći. Matvejević je gotovo svakoga mjeseca navraćaou domovinu, bivšu i sadašnju, da vidi i uvjeri se što se u njoj događa te otome obavijesti strani i domaći svijet – bolji dio svijeta koji jedobronamjerno želio znati istinu. Branio je s najviše upornosti pisce iintelektualce koji su se našli u nevoljama, u raznim dijelovima bivšeJugoslavije ili, kako se danas kaže, regije. Osimesejističko-poetskih ogleda, poput »Mediteranskoga brevijara«, prevedenog naviše od dvadeset jezika i »Druge Venecije« koja je nagrađena nagradom »Strega«,jednim od najznačajnijih književnih priznanja u Italiji, kritika je vrlopozitivno ocijenila Matvejevićeve knjige eseja nastalih »između azila iegzila«, napose djelo o »Kruhu našemu« te, među ostalim, zbirku »Otvorenihpisama« koja su pridonijela da autor bude uvršten u francusku Legiju časti.Matvejević je objavio niz članaka i eseja u kojima je iznosio oštre kritike osituacijama, ličnostima i pojavama u bivšoj Jugoslaviji, uoči, za vrijeme inakon rata koji je zadesio naše gradove i sela. KnjigaGranice i sudbine nosi podnaslov O jugoslavenstvu prije i poslijeJugoslavije. Jugoslavenstvo je širi pojam nego što mislite. Često to meni negiraju, a jasam Jugoslaven, ali ne iz perspektive Aleksandra Karađorđevića ni PereŽivkovića. Ja sam i Srbin i to bolji od Vlade Bulatovića ili AntonijaIsakovića, a bolji sam Hrvat od Stjepana Radića. Za Hrvate sam od početka bioSrbin i unitarist. Za Srbe frankovac i ustaša, a za ustaše opasan marksist ikomunist, za neke marksiste salonski komunist, za klerikalce i vjernikeantikrist koga treba pribiti na sramni stup. Za malograđane poslije rata samkriv da je do svega ovoga došlo, za partijce zato što nisam došao u partizane,za vojnike zato što sam antimilitarist, a za antimilitariste što samboljševik. (Krležino poimanje jugoslavenstva)

Za svoje usluge je naplaćivao prenizak honorar, tek desetak dolara. Od siromašnih nije uzimao novac.

Komarac presreće Strahinju i posle pretnji, ... Pročitajte opis za emisiju na TV NOVA - Vrata sudbine. Zašto se registrirati? Registrirani korisnici mogu kreirati svoju grupu tv kanala, koristiti Podsjetnik, sudjelovati u nagradnim igrama, chatu i forumu, ocjenjivati filmove, serije i emisije, slati privatne poruke, predlagati video zapise itd....

POVEZANE KNJIGE