Priručnik za dobrobit osoba sa šečernom bolešću

Priručnik za dobrobit osoba sa šečernom bolešću - Gaćina,Snježana | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Gaćina,Snježana
DIMENZIJA
7,90 MB
NAZIV DATOTEKE
Priručnik za dobrobit osoba sa šečernom bolešću.pdf
ISBN
9134029387076

OPIS

Ovaj priručnik donosi obavijesti i smjernice o pravilnom načinu života osoba sa šećernom bolešću, o sprječavanju i liječenju bolesti, ali je to zapravo otvorena knjigazdravoga života ne samo za bolesnike već i za zdrave osobe. Razlika je u tome što su opisani postupci obvezni za osobe sa šećernom bolešću, a zdravima se preporučuje da ih se pridržavaju. U uvodnom je dijelu opisana šećerna bolest i oblici te bolesti. U poglavlju o prehrani opisana su osnovna svojstva namirnica koje trebamo u većim, a koje u manjim količinama kao i tvari koje su nam potrebne u tragovima, te energijska vrijednost pojedinih namirnica. Na jednom su mjestu obuhvaćeni podatci o umjetnim sladilima i dvojbe o njihovoj uporabi. Opisana je važnost provođenja tjelovježbe , važnost stalne edukacije i samokontrole. Opisano je i medikamentno liječenje kao i komplikacije šećerne bolesti. Tu je i poglavlje o šećernoj bolesti kod trudnica, a posebno je poglavlje posvećeno jednoj od najtežih komplikacija šećerne bolesti – promjene na bubrezima. Na kraju se govori o odnosu prema prehrani i prekomjernoj tjelesnoj težini, dakle kako živjeti zdravo.

kongresa osoba sa šećernom bolešću Hrvatske, koji je održan od 4. do 7.

Indikatori šećerne bolesti - Diabetes indicators RIZIČNI FAKTORI ZA RAZVOJ KOMPLIKACIJA (U OSOBA SA ŠEĆERNOM ... U znatnom broju osoba sa šećernom bolešću tipa 2, velik napredak može se postići već ispravljanjem glavnih grešaka i dosljednijom primjenom savjeta o smanjenom kalorijskom unosu, povećanoj tjelesnoj aktivnosti te postizanju smanjene tjelesne težine, posebice stoga jer je debljina neposredni uzrok tog tipa bolesti. Piramida zdrave prehrane osoba sa šećernom bolešću tek se neznatno razlikuje od uobičajene prehrambene piramide. Uobičajeno se preporučuje relativno visokougljikohidratna prehrana, s ne više od 30% ukupnog energijskog unosa iz masnoća, s tim da udio zasićenih masnoća ne smije prelaziti 7%, te maksimalno 200 mg kolesterola. 11.

POVEZANE KNJIGE