Cvijeće zla

Cvijeće zla - Baudelaire, Charles | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Baudelaire, Charles
DIMENZIJA
3,73 MB
NAZIV DATOTEKE
Cvijeće zla.pdf
ISBN
5206922029484

OPIS

Prepjev, predgovor i napomene Nikola Bertolino “Cvijeće zla nešto je tako jedinstveno da zaslužuje nazivati se samo ‘Knjigom’ (‘le Livre’, s velikim L).” – Pierre Jean JouveBaudelaireova poezija sama je po sebi bila revolucija, jer je iz temelja preobrazila francusko i svjetsko pjesništvo i utjecala na sve njegove glavne razvojne tokove, bez obzira na njihovu međusobnu različitost. Od posljednjih desetljeća 19. stoljeća do danas Cvijeće zla jedno je od najčešće objavljivanih djela, prevedeno na sve standardne jezike, te se po broju izdanja može usporediti s Biblijom, Kuranom, Božanstvenom komedijom, Don Quijoteom … “Jest, svi smo zli, kaže Baudelaire; ali po nečemu bitnom ipak se možemo međusobno razlikovati. Jedni su, naime, toga svjesni, a drugi nisu. Jedni uobražavaju da su pravednici, dok drugi znaju da to nisu, i to im saznanje pretvara i sam ovozemaljski život u pakao. Ovi drugi su u stvari neznatna manjina. Oni prvi, koji su ogromna većina, žive s upornom iluzijom o sopstvenom dobru i tuđem zlu.” – Nikola Bertolino, iz Predgovora

Baudelaire je na velika vrata uveo u književnost dotad nezamislive teme kojima su pristupili tek poneki njegovi prethodnici (primjerice, veliki Cvijeće zla - Društveni komentar o problemima prigradskog života u Helsinkiju - Pogledajte video i opis za film Cvijeće zla (Pahan Kukat) "Cvijeće zla nešto je tako jedinstveno da zaslužuje nazivati se samo 'Knjigom' ('le Livre', s velikim L)." - Pierre Jean Jouve Baudelaireova poezija sama je po sebi bila revolucija, jer je iz temelja preobrazila francusko i svjetsko pjesništvo i utjecala na sve njegove glavne razvojne tokove, bez obzira na njihovu međusobnu ... cvijeĆe zla Gotovo je nemoguće dovoljno naglasiti važnost Baudelaireova Cvijeća zla u kontekstu povijesti svjetske književnosti i njegov, doslovce, nemjerljiv utjecaj. Baudelaire je na velika vrata uveo u književnosti dotad nezamislive teme kojima su pristupali tek poneki njegovi prethodnici (primjerice, veliki mu uzor E.

13 - SEPARAT / Pjesničke paralele Hrvatska - Francuska ... Charles Baudelaire - CVIJEĆE ZLA Gotovo je nemoguće dovoljno naglasiti važnost Baudelaireova Cvijeća zla u kontekstu povijesti svjetske književnosti i njegov, doslovce, nemjerljiv utjecaj. Baudelaire je na velika vrata uveo u književnosti dotad nezamislive teme kojima su pristupali tek poneki njegovi prethodnici (primjerice, veliki mu ... Doista, Cvijeće zla duboko je štivo 19.

POVEZANE KNJIGE