Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji

Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji - Popper, Karl R. | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Popper, Karl R.
DIMENZIJA
3,94 MB
NAZIV DATOTEKE
Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji.pdf
ISBN
9785765819740

OPIS

Ako su u ovoj knjizi izrečene grube riječi o nekima od najvećih duhovnih vođa čovječanstva, onda to nije zato što sam ih htio omalovažiti. Naprotiv, to je posljedica mojeg uvjerenja da moramo prekinuti naviku da se klanjamo velikim ljudima ako želimo da naša civilizacija preživi. Veliki ljudi mogu učiniti velike pogreške; a kao što ova knjiga pokušava pokazati, neki od najvećih vođa iz prošlosti podržavali su vječne napade na slobodu i um. Njihov utjecaj, koji se i suviše rijetko dovodio u pitanje, još uvijek navodi na krivi put i međusobno dijeli one o kojima ovisi obrana civilizacije. Oklijevajući otvoreno kritizirati nešto što po općem priznanju pripada našoj duhovnoj baštini, preuzimamo odgovornost za tu tragičnu i možda pogubnu podjelu. Naša nesklonost da kritiziramo dio te baštine može pridonijeti njezinu potpunom uništenju. Ova je knjiga kritički uvod u filozofiju politike i povijesti te ispituje neke od načela društvene obnove. Njezin cilj i pristup navedeni su u uvodu. Čak i onda kada se osvrće na prošlost, bavi se problemima našega doba; a trudio sam se da te probleme izrazim što jednostavnije, u nadi da ću razjasniti stvari koje se tiču svih nas. Iako ova knjiga ne pretpostavlja ništa drugo osim otvorenosti čita-teljeva duha, njezina namjera nije toliko da popularizira pitanja kojima se bavi, koliko da ih riješi. No nastojeći postići oba ta cilja, smjestio sam sve sadržaje stručnijeg karaktera u bilješke sabrane na kraju knjige.

Ako su u ovoj knjizi izrečene grube riječi o nekima od najvećih duhovnih vođa čovječanstva, onda to nije zato što sam ih htio omalovažiti. ... Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji.

MARC zapis - ID: 15376 ... Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji Autor: Karl Popper: Originalni naziv: The Open Society and Its Enemies: Datum izdavanja: 1943. "Vjerujemo da je sreća plod slobode, a sloboda plod smjelosti." "Tvrdim da u 'Državi' on koristi termin 'pravičnost' kao sinonim za ono što je u interesu najbolje države.

POVEZANE KNJIGE