Jugoslavija u Hrvatskoj (1918.-2018.)

Jugoslavija u Hrvatskoj (1918.-2018.) - Markovina, Dragan | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Markovina, Dragan
DIMENZIJA
8,31 MB
NAZIV DATOTEKE
Jugoslavija u Hrvatskoj (1918.-2018.).pdf
ISBN
2011327041032

OPIS

Knjiga Jugoslavija u Hrvatskoj ( 1918. — 2018.), od euforije do tabuaDragana Markovine nije ni apologija ni blasfemija, iako će je mnogi tako — pogrešno — shvatiti. Ona je žal za propuštenim šansama, za svijetom u kojem bi Vukovar i Mostar ostali netaknuti, u kojem se ne bi dogodio pokolj u Srebrenici i u kojem bi sve žrtve ratova u mirnoj svakodnevici provele devedesete godine. Povijesna znanost dugo se dogmatski opirala pitanju “što bi bilo kad bi bilo”, ali je počela poimati da to pitanje može nekim novim, vrijednim spoznajnim svjetlima obasjati događaje koji su se doista zbili. Jugoslavija u Hrvatskoj izazvat će mnoga negodovanja i upravo u tome krije se njena najveća vrijednost. Hrvatska javnost okovana je tabuima, zabludama, zabranjenim temama i poplavom povijesnog revizionizma. Sâm sadržaj tih tabua zapravo je sporedan. Problem je tabu kao takav. Povijesno i moralno vrednovanje ove ili one države, kao i lijevi i desni prijepori postaju sporedni u društvu koje ima potrebu za samoobmanom i koje na drugačije mišljenje reagira, u najboljem slučaju, s nelagodom. Dragan Markovina u Jugoslaviji u Hrvatskoj poziva na dijalog čak i kad je kategoričan u svojim stavovima jer demokratska kultura sučeljavanja različitosti nije licemjerni ritual, već beskompromisni sraz argumenata, nemoguć bez slobode govora i građanske hrabrosti. “Središnje pitanje na koje će ova knjiga pokušati odgovoriti je zbog čega je i kako došlo do toga da Jugoslavija u Hrvatskoj od sinonima za euforiju iz 1918., postane sinonim za tabu i autocenzuru 2018., u boljem slučaju, ili za psovku u gorem?”

Ona je u osnovi hrvatska ideja i to je bio jedan od razloga da napišem knjigu „Jugoslavija u Hrvatskoj (1918-2018) - od euforije do tabua". U petak 14. lipnja 2019.

Ona je žal za propuštenim šansama, za svijetom u kojem bi Vukovar i ... Predstavljanje knjige "Jugoslavija u Hrvatskoj (1918.-2018.):Od euforije do tabua" Dragana Markovine (Fraktura, 208) održat će se u utorak, 18. prosinca u 19 sati u Novinarskom domu u Zagrebu (Perkovčeva 2)..

POVEZANE KNJIGE