Nasljeduj Krista

Nasljeduj Krista - Kempenac, Toma | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Kempenac, Toma
DIMENZIJA
9,83 MB
NAZIV DATOTEKE
Nasljeduj Krista.pdf
ISBN
9249620924052

OPIS

Njemački redovnik Toma Kempenac u 15. stoljeću napisao je ovu knjigu na latinskom jeziku (De imitatione Christi) i od tada do danas slovi kao druga Biblija.Nasljeduj Krista kapitalno je djelo kršćanske civilizacije i duhovnosti. Poslije Biblije to je najprevođenija knjiga svih vremena: Veritas tvrdi da je Kempenac doživio 2.000 izdanja; msgr. Jarm navodi podatak o 3.000, a Opći religijski leksikon o 4.000 izdanja! Nadahnuti proslov napisao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Boznaić, a autor uvodne studije o značenju i utjecaju Kempenčeva djela je dr. Jakov Mamić. Od Marulićeva prijevoda iz 1500. godine do danas na hrvatskom se pojavilo tridesetak izdanja Kempenca. Ali ovo je prvi i jedini prijevod Kempenca na hrvatski jezik u kojem su svetopisamski citati sravnjeni s hrvatskim prijevodom Biblije. Knjiga ‘Nasljeduj Krista’ kapitalni je dokument kršćanske duhovnosti jednoga vremena, čiji značaj prelazi okvire tog vremena te nudi aktualnu poruku i današnjem, u mnogo čemu rastresenom čovjeku. Po nasljedovanju Isusova života, po prijateljevanju s njime, dolazimo u blizinu Božju koja rasvjetljuje tmine naših srdaca. Iz Proslova kardinala Josipa Bozanića Evo još jedan razlog da i Ti pročitaš ovu knjigu. Kažu da je knjiga dvorana u kojoj razgovaraš sa svojim starim dobrim prijateljima. A u ovoj su dvorani dobri stari prijatelji: Ezekiel, Izaija, David, Salomon, Sirah…, pa grčki i rimski klasici: Aristotel, Ciceron, Ovidije, Vergilije, Seneka…, zatim Isusovi apostoli i evanđelisti: Petar, Pavao, Matej, Marko, Luka, Ivan…, konačno katolički sveci: Augustin, Jeronim, Benedikt, Grgur Veliki, Bernard, Bonaventura…Dakle, doručkuješ s Aristotelom, ručaš sa Senekom, večeraš s Augustinom. Msgr. Ratko Perić, Mostarsko-duvanjski biskup

Josip Bozanić, a uvodnu studiju o značenju i utjecaju Kempenčeva djela ... Nasljeduj Krista Priredio dr. Ivo Blažević Izdavač: Hrvatska knjižara, Split, 1930.

Knjiga Nasljeduj Krista kapitalni je dokument kršćanske duhovnosti jednoga vremena, čiji značaj prelazi okvire tog vremena te nudi aktualnu poruku i današnjem, u mnogo čemu rastresenom čovjeku. Po nasljedovanju Isusova života, po prijateljevanju s njime, dolazimo u blizinu Božju koja rasvjetljuje tmine naših srdaca. Nasljeduj Krista (De imitatione Christi.

POVEZANE KNJIGE