Pjesnikova svadba

Pjesnikova svadba - Skarmeta, Antonio | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Skarmeta, Antonio
DIMENZIJA
7,3 MB
NAZIV DATOTEKE
Pjesnikova svadba.pdf
ISBN
6691512876104

OPIS

Radnja Pjesnikove svadbe (prvog romana u predviđenoj trilogiji u kojoj, kako reče autor, ima dosta Hrvatske) događa se u Gemi, jadranskom imaginarnom otoku koji je smješten na (imaginarnoj) Malicijskoj obali.Fabula romana počima uoči Prvog svjetskog rata 1913. godine, kad austrougarski bankar Jerónimo Franck odluči napustiti sva svoja dobra i postati boemom, a za svoje novo odredište izabire otok Gemu. Jerónimo ubrzo otvara veliku trgovinu Europljanin u istoj kući gdje se nekoć nalazila, samo u znatno skromnijem obliku. Središte događanja jest svadba Jerónima i prelijepe otočanke Alie Emar, koja svojom raskoši privuče sve otočane. No, Jerónima muči legenda o bivšem vlasniku trgovine, a njegovu zaručnicu Aliu Emar ljubav prema drugom muškarcu – Estebanu Coppeti. Između plesova turumbe (s rodoljubnim nabojem) i turumpute (za opuštenije i raskalašenije trenutke) te raznih drugih strasti, nađe se i tragičnih događaja (upad austrougarskih trupa na otok, urota otočkih mladića). Skármeta ih koristi kako bi satirički opisao Europu uoči Prvog svjetskog rata i kolonu emigranata koja odlazi u Čile. Antonio Skármeta poznati je čileanski književnik podrijetlom s otoka Brača koji je svjetsku slavu stekao romanom Nerudin pismonoša/Žarka strpljivost prema kojem je snimljen film Poštar (Il postino). Kako autor i sam potječe iz emigrantske obitelji oduvijek su ga intrigirale upravo takve obitelji i odnosi u njima, kao i sam otok Brač – toliko različit od pejzaža i kulturološkog ozračja zatečenih u Čileu. O svojim precima u Čileu i njihovu utjecaju Skármeta kaže: Priče mog djeda i bake i njihovih bračkih prijatelja bile su oskudne ili lirske i duge uz čašicu slatkog vina, ali iz tjedna u tjedan sve proturječnije i izobličenije. Ponekad su u tim pričama bili junaci, ponekad hvalisavci, ponekad nježni romantičari. Od njih sam naučio da je u doseljenika sasvim prirodan talent takvo deformirano sjećanje koje vodi stvaranju književne tehnike u kojoj se stvari istodobno taje i prikazuju

Autor velikoga broja romana tema kojih je život u Čileu, ali od svršetka prošloga stoljeća sve više okrenut prema staroj domovini („Pjesnikova svadba"). Skarmeta, autor Nerudinog pismonoše, romana koji mu je donio svjetsku slavu, kao i nagrađivanih romana Pjesnikova svadba i Djevojčica i trombone, u Victorijinom plesu portretira Čile nakon Pinochetove diktature, u trenutku kada se zatvara jedna od najtragičnijih stranica čileanske povijesti. Portal za vjencanja. Jedini portal u Crnoj Gori koji vam nudi besplatne alate za Planiranje vjencanja i online prodavnicu.

- (Biblioteka Knjizevna smotra) On Thursday, September 12, 2019, a memorial plaque to Antonio Rendic Ivanovic (1896-1993), erected at his birthplace, was unveiled in Sutivan. About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy & Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators ... Tako se roman Pjesnikova svadba (1999) može protumačiti kao kronika putovanja i dolaska dalmatinskih iseljenika u Čile početkom XX. stoljeća, a kratka priča Pepeljuga u San Franciscu, napisana 60-tih godina prošlog stoljeća, prepuna je sjećanja na iseljeničke pustolovine književnikove hrvatske bake i djeda. [knjigofili] Najnoviji popis.

POVEZANE KNJIGE