Pjesnikova svadba

Pjesnikova svadba - Skarmeta, Antonio | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Skarmeta, Antonio
DIMENZIJA
12,83 MB
NAZIV DATOTEKE
Pjesnikova svadba.pdf
ISBN
9458254973479

OPIS

Radnja Pjesnikove svadbe (prvog romana u predviđenoj trilogiji u kojoj, kako reče autor, ima dosta Hrvatske) događa se u Gemi, jadranskom imaginarnom otoku koji je smješten na (imaginarnoj) Malicijskoj obali.Fabula romana počima uoči Prvog svjetskog rata 1913. godine, kad austrougarski bankar Jerónimo Franck odluči napustiti sva svoja dobra i postati boemom, a za svoje novo odredište izabire otok Gemu. Jerónimo ubrzo otvara veliku trgovinu Europljanin u istoj kući gdje se nekoć nalazila, samo u znatno skromnijem obliku. Središte događanja jest svadba Jerónima i prelijepe otočanke Alie Emar, koja svojom raskoši privuče sve otočane. No, Jerónima muči legenda o bivšem vlasniku trgovine, a njegovu zaručnicu Aliu Emar ljubav prema drugom muškarcu – Estebanu Coppeti. Između plesova turumbe (s rodoljubnim nabojem) i turumpute (za opuštenije i raskalašenije trenutke) te raznih drugih strasti, nađe se i tragičnih događaja (upad austrougarskih trupa na otok, urota otočkih mladića). Skármeta ih koristi kako bi satirički opisao Europu uoči Prvog svjetskog rata i kolonu emigranata koja odlazi u Čile. Antonio Skármeta poznati je čileanski književnik podrijetlom s otoka Brača koji je svjetsku slavu stekao romanom Nerudin pismonoša/Žarka strpljivost prema kojem je snimljen film Poštar (Il postino). Kako autor i sam potječe iz emigrantske obitelji oduvijek su ga intrigirale upravo takve obitelji i odnosi u njima, kao i sam otok Brač – toliko različit od pejzaža i kulturološkog ozračja zatečenih u Čileu. O svojim precima u Čileu i njihovu utjecaju Skármeta kaže: Priče mog djeda i bake i njihovih bračkih prijatelja bile su oskudne ili lirske i duge uz čašicu slatkog vina, ali iz tjedna u tjedan sve proturječnije i izobličenije. Ponekad su u tim pričama bili junaci, ponekad hvalisavci, ponekad nježni romantičari. Od njih sam naučio da je u doseljenika sasvim prirodan talent takvo deformirano sjećanje koje vodi stvaranju književne tehnike u kojoj se stvari istodobno taje i prikazuju

Njezine bose noge po snijegu, Juan Hernandez Mihovilović 7. Druga želja, Ramon Diaz Eterović 8.

Jedini portal u Crnoj Gori koji vam nudi besplatne alate za Planiranje vjencanja i online prodavnicu. Tu su takođe i Blog, Forum ... 14:52h SLAVIŠA KOKEZA ODBIO POLIGRAF: Nije odgovorio ni na pitanje da li je učestvovao u pripremi ubistva Vučića; 14:41h RUSKA PRETHODNICA STIGLA U AFRIKU: Moćna fregata Admiral Grigorovič uplovila u sudansku luku! Ovo su Putinovi planovi! 14:41h KAO DA MI JE NEKO SRCE IŠČUPAO, SINOĆ SAM PLAKAO ZBOG NJE! Zola konačno otvorio dušu o Miljani, pa doneo BITNU ODLUKU! Uslijedili su također uspješni romani "Match Ball" (1989), "Pjesnikova svadba" (La boda del poeta, 1999), "Djevojčica i trombon" (La chica del trombón, 2001), "Victorijin ples" (El baile de la Victoria, 2003, za koji je također dobio nagradu Planeta-Casa de América) i, naposljetku, "Dani duge" (Los días de arcoiris, 2011). PERICIC, Helena Posrednici engleske knjizevnosti u hrvatskoj knjizevnoj kritici u razdoblju od 1914.

POVEZANE KNJIGE