Kontroverze Hrvatske povijesti 20. stoljeća

Kontroverze Hrvatske povijesti 20. stoljeća - Goldstein, Ivo | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Goldstein, Ivo
DIMENZIJA
9,69 MB
NAZIV DATOTEKE
Kontroverze Hrvatske povijesti 20. stoljeća.pdf
ISBN
1055896231579

OPIS

Od kada se Hrvatska osamostalila u javnosti vode se žučne rasprave o nekim od najvažnijih događaja njene recentne povijesti i o ličnostima koje su tu povijest stvarale. Oko tih događaja i tih ličnosti društvo se žestoko podijelilo, o njima se iznose sasvim oprečne ocjene i mišljenja, a to je potaklo istaknutog hrvatskog povjesničara Ivu Goldsteina da napiše knjigu u kojoj je argumentirano objasnio što je o tim događajima i ličnostima povijesna istina, a što su lažni mitovi i podmetnute interpretacije. Jesu li se, kad je 1918. Hrvatska ušla u Jugoslaviju, Hrvati ponijeli kao guske u magli? Je li Stjepan Radić bio prvi hrvatski liberal ili prvi hrvatski populist? Što je bila Jugoslavija za Hrvatsku – idealan državni okvir ili tamnica naroda? Je li Ante Pavelić sljednik ideologije Ante Starčevića? Što je bila i što je Hrvatima značila NDH? Kad je počeo partizanski ustanak u Hrvatskoj – 22. lipnja ili 27. srpnja 1941.? Je li Jasenovac bio samo radni logor – ili je bio logor smrti? Koliko su hrvatski partizani uistinu bili hrvatski, a koliko jugoslavenski? Je li nadbiskup i kardinal Alojzije Stepinac bio svetac ili kolaboracionist? Jesu li Bleiburg i križni put bili zaslužena kazna ili zločinački pokolj? Je li Josip Broz Tito bio samo Broz ili samo Tito? Koje su okolnosti u socijalističkoj Jugoslaviji išle Hrvatima naruku, a koje nisu? Je li Tito radio za Hrvate ili protiv njih? Je li Herceg-Bosna zaštitila ili upropastila Hrvate u Bosni i Hercegovini? Je li Franjo Tuđman otac domovine ili samo otac ovakve Hrvatske? Odgovarajući na ta i slična pitanja Goldstein je analizirajući u ovoj knjizi ove najintrigantnije teme koje izazivaju te javne rasprave objasnio tijek moderne hrvatske povijesti.

stoljeća" Ive Goldsteina Nova knjige povjesničara dr. Ive Goldsteina, "Kontroverze hrvatske povijesti 20.

stoljeća je djelo autora Ivo Goldstein, nakladnika Profil. Pronađite djelo na webshopu Knjižare Ljevak. Nemoguća misija i početak kraja? Gospodarske reforme u SFR Jugoslaviji tijekom 1960ih godina.

POVEZANE KNJIGE