Male uspomene

Male uspomene - Saramago, Jose | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Saramago, Jose
DIMENZIJA
3,22 MB
NAZIV DATOTEKE
Male uspomene.pdf
ISBN
7879349065480

OPIS

Male uspomene spomenar su nostalgije i prvorazredna lirska memoaristika, suptilan album sjećanja na djetinjstvo i ranu mladost portugalskog nobelovca Joséa Saramaga. Iako je za najranijeg dječaštva s roditeljima preselio u Lisabon, Saramago je ostao neraskidivo vezan za Azinhag, svoje rodno selo. Zbog slabog imovnog stana budući nobelovac seoskih korijena čak i prekida srednjoškolsko obrazovanje. Prije nego što je stekao književnu slavu on se u životu bavio brojnim zanimanjima: bio je bravar, činovnik, crtač, zdravstveni radnik, prevoditelj, urednik i novinar. Uromanimakao što su Terra do pecado (1947.) i Levantado do chao (1980.) Saramago iz vlastitog iskustva progovara o teškom životu i izrabljivanju seljaka u portugalskoj provinciji. Male uspomene stoga nisu tek puki memoari, već komentar »malih« događaja iz doba koje je Saramaga odredilo kao pripovjedača prepoznatljivog stila i lijevo orijentiranog intelektualca. Opozvavši prvotnu zamisao da ovu svoju knjigu nazove Knjiga iskušenja, José Saramago u svom kaleidoskopu sjećanja priča nam svoju, i ne samo svoju priču, posve empatičan prema selu koje ga je, čini se, podučilo životu više negoli život u glavnom gradu.

Cena digitalnog izdanja. 2,50 ... Knjiga „Male uspomene" jedno je od njegovih poslednjih dela ‒ kolekcija nekih od najvažnijih sećanja iz Saramagovog detinjstva, uključujući smrt njegovog četvorogodišnjeg, tada starijeg brata Fransiska.

MARC zapis - ID: 2940 ... Male uspomene spomenar su nostalgije i prvorazredna lirska memoaristika, suptilan album sjećanja na djetinjstvo i ranu mladost portugalskog nobelovca Joséa Saramaga. Iako je za najranijeg dječaštva... Male uspomene spomenar su nostalgije i prvorazredna lirska memoaristika, suptilan album sjećanja na djetinjstvo i ranu mladost.. Latest: Narodna knjižnica Drniš priključila se Međunarodnom danu darivanja knjigom Svi srednjoškolci od ponedjeljka u školskim klupama „Male uspomene su blagotvoran poslednji dar velikog pisca." Washington Post „Glas dečaka u Malim uspomenama je toliko neposredan, topao i pun čiste ljubavi za svet koji ga okružuje da se čitanje doživljava kao udobno sedenje kraj vatre sa nekim bliskim i pričljivim ujakom." The Guardian „Male uspomene su blagotvoran poslednji dar velikog pisca." Washington Post.

POVEZANE KNJIGE