Meho

Meho - Kaplan, Almin | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Kaplan, Almin
DIMENZIJA
7,83 MB
NAZIV DATOTEKE
Meho.pdf
ISBN
6390342745434

OPIS

KAPLANOV ROMAN MEHO ISTINSKA JE KNJIŽEVNA UMJETNOST.TO SE NAJPRIJE PREPOZNAJE PO MOĆI KAPLANOVA TEKSTA DA — LIJEP I TAČAN U ISTOJ MJERI — KAZUJE VIŠE OD ONOGA ŠTO U TEKSTU PIŠE.Materijalni svijet romana, s Mehom kao glavnim likom, svijet je poslijeratne svakodnevnice muslimanskih povratnika na Dubravskoj visoravni između Stoca i Čapljine. Tu iz pozadine, naravno, djeluju i sjećanja na rat i progonstvo. Meho uzgaja breskve i paprike, sam ih vozi u Čapljinu i prodaje, tako hrani obitelj. Biva uvučen i u društvene rituale, u vjersko-politički život — sa svim milim i nemilim čudima domaće tranzicije u malome selu na hercegovačkoj visoravni. Ne osjećajući ništa od toga istinski svojim, sve će to Meho iskusiti, istrpjeti, lojalno i šutke, samo mnogo i nemirno pušeći. Njegovi trenuci miline prizori su snježne Kanade s vukovima na TV kanalu Animal Planet. („Znao je Meho, negdje duboko u sebi, da nije čovjek za ovoga svijeta. I da je Kanada njegov komad Dženneta.“) Na kraju Mehina hoda po mukama u njemu se učvršćuje spasonosna misao, poput izbavljenja: „breskva i paprika ne mogu čekati“; u skladu s tim on će se povući iz svega, i zna: „kad ga ponovo prestanu primjećivati“ sve će biti dobro. Ivan Lovrenović

He is the current manager of Swiss Challenge League club Stade Lausanne Ouchy. He spent most of his 16-year senior career in Spain, mostly with Real Sociedad and Tenerife, amassing La Liga totals of 263 matches and 105 goals.

Pridružite se Facebooku, povežite se s Meho Mujkic i ostalima koje možda poznajete. Facebook ljudima daje... 7,706 Followers, 138 Following, 639 Posts - See Instagram photos and videos from Píseň mého srdce by Albína (@pisen_meho_srdce) Obavještavamo rodbinu i prijatelje da je 16.

POVEZANE KNJIGE