Sto godina samoće

Sto godina samoće - Marquez, Gabriel Garcia | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Marquez, Gabriel Garcia
DIMENZIJA
8,24 MB
NAZIV DATOTEKE
Sto godina samoće.pdf
ISBN
5110170246544

OPIS

Mnogo godina kasnije, pred švedskim akademicima koji su mu uručili Nobelovu nagradu za književnost, Gabriel Garcia Marquez (1928.) u lanenom odijelu, s žutom ružom u zapećku, prisjetio se onog davnog poslijepodneva kad je rukopis Sto godina samoće iz lokalnog poštanskog ureda bio poslan nakladniku. Taj roman je Garcia Marquez pisao gotovo pune dvije godine ne obazirući se ni na koga, a ponajmanje, čini se, na vlastitu obitelj. Roman je objavljen 1967. godine i odmah doživio senzacionalan uspjeh i kod publike i kod kritike – prva naklada je iščezla s knjižarskih polica u samo nekoliko dana. Roman ”Sto godina samoće”je uostalom i glavni razlog zašto je Garcia Marquez dobio nagradu Švedske akademije za književnost godine 1982. Mnogo godina kasnije, romanu ”Sto godina samoće”prišivena je oznaka magičnog realizma, iako su čitatelji u Latinskoj Americi taj predivan roman čitali kao najobičniji realistički roman – no to je bio roman koji je na veličanstven način govorio o njima samima, o njihovim obiteljima, ratovima, suzama, mukama i ljubavi. ”Mislim da je ta čudovišna stvarnost zaslužila Nobelovu nagradu” rekao je sam Garcia Marquez na svečanoj dodjeli. Puna četiri desetljeća nakon prvog izdanja, hrvatski čitatelj ima sjajnu priliku da čitajući novo izdanje romana ‘Sto godina samoće”- u novom i izvrsnom prijevodu Nine Lanović – provjeri koliko je Garcia Marquez imao pravo. V.B.Z. PREDSTAVLJA BESTSELERE OPRAH’S BOOK CLUBA

Boris Dežulovi ... i u kojoj se građani i dan danas parniče po sto pedeset godina starim austrougarskim zemljišnim knjigama: iste one goleme, debele knjižurine, koje je pedantno nalivperom krasopisao stari brkati činovnik austrijskog zemljišnog odjela - i kakve u „ozbiljnim državama" pažljivo, u bijelim ... 'Sto godina samoće' Gabriela Garcije Marqueza (1927.-2014.) jedno je od onih velikih umjetničkih djela koja su imala nesreću u svojoj velikoj popularnosti privući i mnoge obožavatelje čije obožavanje više predstavlja blamažu nego pohvalu.

Prva generacija Jos Arcadio Buenda Patrijarh obitelji Buenda, Jos Arcadio Buenda je ovjek jake volje, koji se "otuuje" od svoje obitelji (i fiziki i psihiki) u trenutku kad postaje voen interesom za filozofske misterije. Buenda je vodio Macondo u ranim godinama sela, a njegovo se prisustvo u prii gubi kad on poinje ludjeti, traei kamen mudraca. Mnogo godina kasnije, pred švedskim akademicima koji su mu uručili Nobelovu nagradu za književnost, Gabriel Garcia Marquez (1928) u lanenom odijelu, s žutom ružom u zapećku, prisjetio se onog davnog poslijepodneva kad je rukopis 'Sto godina samoće' iz lokalnog poštanskog ureda bio poslan nakladniku.

POVEZANE KNJIGE